De Europese Unie maakt zich klaar om nieuwe importheffingen op Amerikaanse goederen in te voeren.

Mochten de EU en de VS er samen niet uitkomen deze week, dan stelt de EU de extra heffingen in.

De Europese commissaris van handel, Cecilia Malmström, zei tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter dat de EU graag tot een akkoord komt met de VS. Mocht dat niet lukken, dan schuwt de EU harde tegenmaatregelen niet.

De nieuwe heffingen gelden als antwoord op de importheffingen die de regering-Trump instelde op Europese goederen.

De EU-maatregelen behelzen een waarde van zo’n 20 miljard dollar aan goederen, aldus Malmström. Ze zei daarbij dat de tarieven niet gaan gelden voor consumentengoederen.

"We hopen dat de nieuwe heffingen niet nodig zijn en dat we een akkoord bereiken. Zo niet, dan heeft de Europese Commissie een vrij lange lijst met Amerikaanse producten waarop hogere importtarieven gaan gelden", zei ze tegen Dagens Nyheter.

Op de vraag of de EU-maatregelen specifiek gericht zijn op bepaalde Amerikaanse staten, antwoordde de commissaris ontkennend. "Het gaat om zaken als landbouwproducten, machines en hightechproducten en andere goederen."

Woensdag praat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in het Witte Huis met president Donald Trump. Juncker wil de spanning tussen beide grootmachten wegnemen. Die spanning ontstond nadat Trump zijn handelsoorlog begon. Algemeen wordt aangenomen dat Juncker vooral Trumps hogere importtarieven op Europese auto's van tafel wil halen.

"Onthoud, wij zijn degenen die bestolen zijn."

De regering-Trump onderzoekt momenteel de invoering van heffingen op Europese auto's en Trump dreigde eerder al met die hogere tarieven. Zo zei hij vorige week nog klaar te staan om de EU om de oren te slaan met importheffingen.

Trump lijkt alsmaar agressiever te worden in zijn plan om een handelsoorlog te ontketenen. Vrijdag dreigde hij al om heffingen in te voeren op alle geïmporteerde goederen uit China (goed voor 505 miljard dollar). Dinsdag twitterde hij dat heffingen 'fantastisch' zijn.

"Landen die ons eerder oneerlijk behandelden met handelsovereenkomsten passen zich aan, of ze krijgen te maken met heffingen. Zo simpel is het. Onthoud, wij zijn degenen die bestolen zijn", was de boodschap van Trump.

Een aantal uur later sloeg de president een gematigdere toon aan toen hij twitterde over het bezoek van Juncker.

"De Europese Unie komt naar Washington om te onderhandelen over een handelsovereenkomst. Ik heb een ideetje. Zowel de VS als de EU laten alle tarieven, barrières en subsidies vallen! Dat staat bekend als Vrije Markt en Eerlijke Handel! Hopelijk doen ze het. Wij zijn er klaar voor, maar zij niet!"

Malmström somber over onderhandelingen

Malmström gelooft niet dat Trump en zijn ministerie van Financiën alle handelsbarrières zullen opheffen, meldt persbureau Reuters. Zo'n voorstel zal het door de strikte, protectionistische Amerikaanse wetgeving niet halen, aldus de eurocommissaris.

Ze wees naar eerdere onderhandelingen over de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) de voorbije jaren.

"Tijdens de onderhandelingen rond TTIP hebben we geprobeerd om de VS wat toegankelijker te krijgen. Dat lukte van geen kanten. De VS gaf geen millimeter toe", zei Malmström.

"Normaal ben ik een optimistisch ingesteld iemand, maar in aanloop naar de huidige besprekingen zie ik het allemaal wat somberder in. Maar je moet altijd een poging wagen", zei Malmström, die zich in Washington voegt bij Juncker.